AC in 1970 Malibu not cold enough - Chevelle Tech
Chevelle Tech join team chevelle as a supporting member  
Chevelle Parts at SS396.com      
GROUND UP & SS396.com         
Official Sponsor of Team Chevelle
     

Auto Insurance

Chevelles.com is the premier Chevrolet Chevelle Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Heating & Cooling Heating, cooling and air conditioning

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old Jun 13th, 12, 3:19 PM
pomegranate pomegranate is offline
Tech Team
Dave
 
Join Date: Jun 2008
Location: East Bay, Northern California
Posts: 32
Default AC in 1970 Malibu not cold enough

Hiya,

Years ago I had to replace the POA valve in my 1970 Malibu. I got a replacement unit from Year One. I remember my mechanic explaining that the old style relied on pressure to move freon into the AC system while this new one was wired in electrically and relied on periodic electrical pulses to provide freon.

I can imagine that this is true because my AC seems to alternate between blowing cool air and blowing warm air.

Has anyone else experienced this problem? I'm thinking that I need to do one of two things.

1. Figure a way to adjust the frequency/amount of freon being released into the system.

2. Re-wire things so that the freon is always being provided and this pause/gap doesn't happen.

As it is right now, it blows cool air for a while, but once it stops, the pause is long enough to really make the interior of the car warm up. Especially on 100 degree days. It's actually a toss-up between having the window down and having hot yet circulating air or leaving the windows up and having periodically cool air.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old Jun 13th, 12, 3:25 PM
oman oman is offline
Senior Tech Team
 
Join Date: May 1999
Location: Atlanta
Posts: 4,421
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

Quote:
Originally Posted by pomegranate View Post
Hiya,

I remember my mechanic explaining that the old style relied on pressure to move freon into the AC system while this new one was wired in electrically and relied on periodic electrical pulses to provide freon.
WTF?????

I think you need a new mechanic or you need to learn to do some things for yourself. Electrical pulses? Do you have any data / links / url about this electrical pulse POA valve that has been wired in? POA valves can be modified to run r134 versus R12 and there are some later style valve arrangements that are different than the systems on these cars as delivered new. That said ...electrical pulses periodically delivering more refrigerant to the system? I don't think so but I have been wrong before.

Perhaps the "pressure" the old style POA /Systems relied on which he mentions is pressure from the compressor? Was that removed when the new style POA was "wired in" ???

A/C works based on expansion and contraction of the refrigerant gas (R134 or R12). Different pressure is seen in different parts of the system because of the state the gas is in. The state the gas is in depends on where it is in its expansion / contraction cycle.

The amount of refrigerant in the system is CONSTANT assuming there are no leaks. Once an initial charge is done no refrigerant is "released" into the system periodically. The gas just goes round and round picking up heat and discharging heat just like water in a hot water heating system. The temp and pressure of the refrigerant cycles up and down as it takes on heat or discharges heat. Does your mechanic have any clue as to how these things work or didn't you understand what he said?

Your symptoms sound like the unit is freezing up at the evaporator giving cool or warm air then thawing out and delivering cold air again until it refreezes. This is usually caused by an improper charge or possibly by insufficient air flow thru the A/C system due to a fan motor malfunction. At least that is how the systems work with the "old style" non electrical pulse POA valves.

This new style POA that has been "wired in" is not something I can comment on. Electric pulses?????

Last edited by oman; Jun 13th, 12 at 3:59 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old Jun 13th, 12, 4:00 PM
pomegranate pomegranate is offline
Tech Team
Dave
 
Join Date: Jun 2008
Location: East Bay, Northern California
Posts: 32
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

Trust me, my mechanic is top notch. One of the few folks I will let touch my Malibu. I am speaking from memory about a part which was replaced at least 10 years ago. Yes, the POA valve is wired in electrically.

I do not believe that my system is freezing, as this happens any time the AC is on, no matter how long it's been running.

I understand that the refrigerant in the system is always the same amount and yes of course I have a working compressor. I understood what he told me to be referring to the amount being allowed to circulate. But I'm no AC expert which is why I'm asking here.

Here's a few photos of my new "old air" unit. Perhaps I will have to call them to get an answer.

Dave
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	poa_valve 001.jpg
Views:	88
Size:	121.3 KB
ID:	53991   Click image for larger version

Name:	poa_valve 002.jpg
Views:	79
Size:	122.9 KB
ID:	53992  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old Jun 13th, 12, 4:15 PM
oman oman is offline
Senior Tech Team
 
Join Date: May 1999
Location: Atlanta
Posts: 4,421
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

That is some sort of aftermarket / retrofit POA and not a POA that was originally installed on these cars. It might work the same way as the stock one but it is not an original unit. It likely is some sort of conversion unit...are you running R134? Were other mods done to the system when that thing was wired in?

Those wires go somewhere and depending on what they do there might be an issue with cool / cold / warm outlet duct temps. Is there ever water on the floor of the car after it starts producing warm or only "cool" air? Those wires connect to some sort of sensing switch set up that likely somehow regulates the flow of "Freon" thru the evaporator core based on pressure inside the closed loop system. It doess not IMHO add Freon to the system. It likely regulates the flow of freon but it is not adding freon.

You need to talk to someone who is running whatever kind of POA rig that is. Experience with how that system works as it is now configured is needed here. From what I can see that system has been modified ...unless of course the "POA" device you have in there just looks different than a stock one. Given the sensors and the wires it must be some sort of aftermarket mod to the system.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old Jun 13th, 12, 4:19 PM
pomegranate pomegranate is offline
Tech Team
Dave
 
Join Date: Jun 2008
Location: East Bay, Northern California
Posts: 32
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

Yes, it is an aftermarket mod. As I said, I got it from Year One and it is made by "Old Air Products." I couldn't find a POA valve in my parts store at the time so I ordered one from Year One.

Again, I understand it does not add freon as this is a closed system. I must have worded things improperly. I believe the original unit relied on negative pressure to bleed/pull freon through the system. The way I understand this one is that it relies on an electrical valve of some kind which periodically opens to permit freon to circulate. I may be wrong on this. It seems to me, however, that it's not allowing freon to circulate often enough so I get intermittent cold then warm airflow. I need more cold air flow.

There's no water anywhere in my vehicle. Well, except when it rains as I have to redo the firewall body seals! But that started happening long after I had this "new" POA valve put into place. I'll trace down the wires later to see where they lead.

I also emailed Old Air Products to get their opinion.

Dave
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old Jun 13th, 12, 4:27 PM
oman oman is offline
Senior Tech Team
 
Join Date: May 1999
Location: Atlanta
Posts: 4,421
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

Quote:
Originally Posted by pomegranate View Post
Yes, it is an aftermarket mod. As I said, I got it from Year One and it is made by "Old Air Products." I couldn't find a POA valve in my parts store at the time so I ordered one from Year One.

Again, I understand it does not add freon as this is a closed system. I must have worded things improperly. I believe the original unit relied on negative pressure to bleed/pull freon through the system. The way I understand this one is that it relies on an electrical valve of some kind which periodically opens to permit freon to circulate. I may be wrong on this. It seems to me, however, that it's not allowing freon to circulate often enough so I get intermittent cold then warm airflow. I need more cold air flow.

There's no water anywhere in my vehicle. Well, except when it rains as I have to redo the firewall body seals! But that started happening long after I had this "new" POA valve put into place. I'll trace down the wires later to see where they lead.

I also emailed Old Air Products to get their opinion.

Dave
"The way I understand this one is that it relies on an electrical valve of some kind which periodically opens to permit freon to circulate." That might be what is going: on said that way it makes more sense. If it regulates the flow of Freon and it is not working right then the system could be starving for Freon. No Freon in the evap = no heat transfer of heat from the cabin.

Your initial post said you got the valve from Year One..no mention of Old Air as the source. Had I known that it was an Old Air aftermarket / modification piece my response would have been different. Old Air or an Old Air user is your path to an answer on this!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old Jun 13th, 12, 4:58 PM
pomegranate pomegranate is offline
Tech Team
Dave
 
Join Date: Jun 2008
Location: East Bay, Northern California
Posts: 32
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

I do appreciate you taking the time to respond.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old Jun 13th, 12, 8:57 PM
Robinls5 Robinls5 is offline
Senior Tech Team
Bob
 
Join Date: Mar 2005
Location: Jeannette Pa. near pittsburgh
Posts: 5,092
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

I must say, Call Classic Air in Tampa Fla. and get you A/C unit back to the stock form. It was not designed to cycle! You can buy P.O.A. valves.
Any one that removes a POA valve from a 70 G.M. A/C unit, And replaces it with something else, Should NOT be permitted to work on the best Factory A/C unit ever built.
A good wrench turner would never go that route. My one owner LS-5/ M-22 car has R-12, My driver has R134 ( POA-Adj. for 134)and they are 100% G.M. org. Comming home Sunday from CB-2012 it was 92 degrees in Kentucky, My SS 454 Sta. Wgn. was so cold with 134, I had to roll the window down. You do not need a second opinion, You need someone that knows what they are doing!
Bob
__________________
70 SS 454 El Camino 07 AACA Grand National Winner-MCACN-GOLD-2013
70 SS 454 Station Wagon - Driver
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old Jun 13th, 12, 10:56 PM
elcamino66 elcamino66 is offline
Gold Founding Member
Thomas
 
Join Date: Apr 2000
Location: Pikeville, NC
Posts: 2,452
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

The setup in the pic is to convert the system to clutch cycling system like the newer cars. If you remove the wire plug and look in the end where the electricial plugs in you will see a small screw. It needs to be adjusted so the low pressure is around 24 lbs at which cuts the compressor off and also brings down the point at which the compressor cuts on making the air colder and the on cycle longer. As for the design, the 62-67 novas used the cycle system and they worked just fine, pumping out 40* air at the vents. I have converted 5 66-68 model GMs to the clutch cycle system and had no problems with them pumping out 44* air. With that said, I also think the Factory setup is best, but with 134A the old POA must be adjusted and you really need the new condensor for 134A to max it out.
__________________
http://www.carolinachevelle.com
Carolina Chevelle Association
TC # 688
ACES 2759
PeachState Chevelles
http://www.chevelles.com/forums/albu...pictureid=6381
66 malibu wagon, 327, AC, pw.
67 chevelle 300 deluxe post, LT1-4L60E, 3:36-10 bolt posi,AC,tilt,pw,pl, Autometer gauges,custom dash


"I think we have more machinery of government than is necessary,
too many parasites living on the labor of the industrious."
--Thomas Jefferson, letter to William Ludlow, 1824
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old Jun 14th, 12, 1:02 PM
pomegranate pomegranate is offline
Tech Team
Dave
 
Join Date: Jun 2008
Location: East Bay, Northern California
Posts: 32
Default Re: AC in 1970 Malibu not cold enough

Quote:
Originally Posted by elcamino66 View Post
The setup in the pic is to convert the system to clutch cycling system like the newer cars. If you remove the wire plug and look in the end where the electricial plugs in you will see a small screw. It needs to be adjusted so the low pressure is around 24 lbs at which cuts the compressor off and also brings down the point at which the compressor cuts on making the air colder and the on cycle longer. As for the design, the 62-67 novas used the cycle system and they worked just fine, pumping out 40* air at the vents. I have converted 5 66-68 model GMs to the clutch cycle system and had no problems with them pumping out 44* air. With that said, I also think the Factory setup is best, but with 134A the old POA must be adjusted and you really need the new condensor for 134A to max it out.
Thank you for an informative and non-dogmatic response. I will take a look during my lunch break.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply
Chevelle Tech > Mechanical > Heating & Cooling      Current Topic: AC in 1970 Malibu not cold enough
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevelle Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address. Note, you will be sent a confirmation request to this address.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:13 AM.


Is there a site like this for?    El Caminos Camaros Novas Impalas GTO Chevy Punch All Chevys

2009 Team Chevelle - AutoForums