700r4 bolt up to a ls motor???? - Chevelle Tech
Chevelle Tech join team chevelle as a supporting member  
Chevelle Parts at SS396.com      
GROUND UP & SS396.com         
Official Sponsor of Team Chevelle
     

Auto Insurance

Chevelles.com is the premier Chevrolet Chevelle Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Transmission & Driveline Transmissions and Differentials

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old Sep 17th, 10, 4:08 PM
wicked68 wicked68 is offline
Tech Team
Walt
 
Join Date: Sep 2008
Location: Levittown, Pa
Posts: 42
Default 700r4 bolt up to a ls motor????

i have a 5.3 ls motor and was thinking of bolting a 700r4 up to it. I hjeard your have to buy a spacer and bolt kit. what do u do about the TV cable. how or what to u buy for that???
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old Sep 17th, 10, 4:17 PM
87caprice 87caprice is offline
Tech Team
Brandon
 
Join Date: Jun 2009
Location: Lake Providence, Louisiana
Posts: 988
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

I FAR from an expert but I think u could just find a bracket for that to bolt up on the intake for that. Or get a custom made throttle bracket for the tv cable. I dont think the cable will be a problem. BUT AGAIN IM FAR FROM A EXPERT.
__________________
"I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear." Nelson Mandela
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old Sep 17th, 10, 4:19 PM
forcd ind forcd ind is offline
Lifetime Premium Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: woodbine, md
Posts: 6,774
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

depending on the year, use a 4L80E .400 spacer and flywheel, along with the correct bolts
some of the TCI flywheels have a spacer made on, but need the round spacer to take up the diff in the crank and converter snout
on some of the early LS truck engines, the back of the crank was longer, didnt need the spacer-sticks out about 1/2" past the seal
ck with Street and Performance, they may have a bracket for the TV cable
__________________
when your credit cards are maxed, have the limits raised
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old Sep 17th, 10, 4:35 PM
wicked68 wicked68 is offline
Tech Team
Walt
 
Join Date: Sep 2008
Location: Levittown, Pa
Posts: 42
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

I already have the 700r4. so buying a 4L60E is out. thanks anyway for your though.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old Sep 17th, 10, 4:41 PM
d1_bradley d1_bradley is offline
Senior Tech Team
Dave
 
Join Date: Sep 1998
Location: Sapulpa, OK
Posts: 4,969
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

Here's a good link with info on the swap. IF you use a cable operated throttle body.

http://www.retrolsx.com/forums/showthread.php?t=162
__________________
Dave Bradley
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old Sep 17th, 10, 4:59 PM
Mike Mike is offline
Lifetime Premium Member
& Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: North America
Posts: 14,732
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

Quote:
Originally Posted by wicked68 View Post
I already have the 700r4. so buying a 4L60E is out. thanks anyway for your though.
He wasn't telling you to use a 4L60E ,he was telling you what spacer and bolts to use ....... as you asked in your 1st post.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old Sep 17th, 10, 5:10 PM
pist0lpete pist0lpete is offline
Senior Tech Team
Neal
 
Join Date: Oct 2005
Location: Edmond, Oklahoma
Posts: 1,936
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

I have a 700r4 behind my LS1. Its a pretty simple setup with a crank spacer and a 6.0 flexplate I believe. Also, as somebody mentioned TCI makes an adapter flexplate for this. Also make sure to order the longer bolts to work with the adapter. I don't have the p/n's handy otherwise that would help alot more but I know they are floating around on LS1tech somewhere.

Edit: Here is some links to pics of the TV cable brackets I made. The stock LS1 Starter works fine.

http://www.ls1tech.com/forums/conver...-issues-4.html
__________________
1967 Chevelle
LS1 swap is completed!
www.fquick.com/pist0lpete
12.70 at 108.95mph
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old Sep 17th, 10, 5:15 PM
BillsCamino BillsCamino is offline
Gold Founding Member
"Wild Bill"
 
Join Date: Feb 2000
Location: Marietta, GA 30066
Posts: 24,878
Send a message via AIM to BillsCamino
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

OK...if you space the flex plate further away from the crank, what starter do you need to use?
__________________
1972 GMC Sprint

Team Chevelle #613
ACES #3920
CAMI (Ireland) #14
CanAm Chevelles #136
Carolina Chevelles #185
Heart Of Dixie #231
Long Island Chevelles #113
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old Sep 19th, 10, 3:04 AM
cuisinartvette cuisinartvette is offline
Senior Tech Team
Sheepster. BAH!
 
Join Date: May 2006
Location: San Fernando Valley, Ca.
Posts: 8,744
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

5.3 uses drive by wire right? Meaning no throttle cable. Gotta be a way to make the cable work though.
__________________
Quote:
This post is a duplicate of a post that you have posted in the last five minutes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old Sep 19th, 10, 7:33 PM
wicked68 wicked68 is offline
Tech Team
Walt
 
Join Date: Sep 2008
Location: Levittown, Pa
Posts: 42
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

Quote:
Originally Posted by Mike View Post
He wasn't telling you to use a 4L60E ,he was telling you what spacer and bolts to use ....... as you asked in your 1st post.


My mistake. I was in a rush and misread. My apologies. Thank you all for your help. My answer was found thanks again all!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old Sep 19th, 10, 7:52 PM
wicked68 wicked68 is offline
Tech Team
Walt
 
Join Date: Sep 2008
Location: Levittown, Pa
Posts: 42
Default Re: 700r4 bolt up to a ls motor????

Quote:
Originally Posted by pist0lpete View Post
I have a 700r4 behind my LS1. Its a pretty simple setup with a crank spacer and a 6.0 flexplate I believe. Also, as somebody mentioned TCI makes an adapter flexplate for this. Also make sure to order the longer bolts to work with the adapter. I don't have the p/n's handy otherwise that would help alot more but I know they are floating around on LS1tech somewhere.

Edit: Here is some links to pics of the TV cable brackets I made. The stock LS1 Starter works fine.

http://www.ls1tech.com/forums/conver...-issues-4.html






Ok as far as the TV cable goes. Do i have to change anything inside the trans like a spring or something?? i seen a Tv kit for a 5.3 for $200
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply
Chevelle Tech > Mechanical > Transmission & Driveline      Current Topic: 700r4 bolt up to a ls motor????
Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevelle Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address. Note, you will be sent a confirmation request to this address.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 11:46 PM.


Is there a site like this for?    El Caminos Camaros Novas Impalas GTO Chevy Punch All Chevys

2009 Team Chevelle - AutoForums