Transmission Will Not Engage I Any Gear?? - Chevelle Tech
Troubleshooting Diagnosing problems done here.

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 2:30 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Jan 2006
Location: Bay Area, CA
Posts: 79
Question Transmission Will Not Engage In Any Gear??

Hello, i have a 402 big block with a turbo 400 trans and the trans will not engage. I just finished installing a rebuilt tilt column and do not know if the neutral safety switch can be causing this, it starts in park only not neutral, the shift linkage is connected to the column? I also removed the TCS system from my car since it was missing most of the parts, in doing this i removed the TCS relay/solonoid that is attached to the wire harness gutter on the firewall, could this be the problem? The trans was working normally before i did this work, so i'm wondering what the problem is, could i have the neutral safety wires connnected wrong? Any help would be appreciated.....

Last edited by Marxx; Feb 27th, 06 at 6:40 AM.
Marxx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 9:00 AM
Gold Founding Member
Administrator
 
Join Date: Aug 1998
Location: near Kansas City
Posts: 56,389
Garage
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

NSS wiring can't keep the transmission from going into gear, the switch only keeps the starter from operating when the selector is NOT in neutral or park.

Sounds like the linkage needs to be adjusted.
Dean is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 9:33 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Jan 2006
Location: Bay Area, CA
Posts: 79
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

Do you think removing the tcs system can do it? How do i go about adjusting the linkage, it is a column shift car?
Marxx is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 9:43 AM
Gold Founding Member
Administrator
 
Join Date: Aug 1998
Location: near Kansas City
Posts: 56,389
Garage
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

naa, don't see how it could.
Guess I should ask "what kind of car?" but still ASSUMING, there is a hex headed bolt under the car where the two shift rods meet.
You loosen the bolt which lets the two rods slip farther together or apart.

in short;
Put the tranny in park
Put the column in park
Tighten the "set screw" hex headed bolt.
Dean is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 10:04 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Jan 2006
Location: Bay Area, CA
Posts: 79
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

Its a 1970 chevelle. Ok i will try to adjust it later when i'm off work, thanks for the advice....
Marxx is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 5:31 PM
Senior Tech Team
 
Join Date: May 2001
Location: Sammamish, WA USA
Posts: 1,040
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

Make sure the short vacuum hose from the carb to the metal tubing going down to the trans is not cracked or kinked.

'72 El Camino 350/TH350/330hp driver (For Sale)
'96 Explorer Winter/Backup vehicle-Wife's '02 Liberty-Son's '94 Dakota Sport
bisjoe is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old Feb 27th, 06, 6:13 PM
Tech Team
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 342
Re: Transmission Will Not Engage In Any Gear??

Sounds simple like missadjusted? or out of fluid?
p-hanny is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old Feb 28th, 06, 12:21 AM Thread Starter
Tech Team
 
Join Date: Jan 2006
Location: Bay Area, CA
Posts: 79
Re: Transmission Will Not Engage In Any Gear??

Quote:
Originally Posted by p-hanny
Sounds simple like missadjusted? or out of fluid?
Thanks for the help guys, stupid me the trans was low on fluid, i had also done a trans service and i had the pan off for like 3 days and i think all of the fluid drained out, i put 4 qts of atf but it was still very low, i had to add almost 3 qts! Thanks again....
Marxx is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old Feb 28th, 06, 8:34 AM
Gold Founding Member
Administrator
 
Join Date: Aug 1998
Location: near Kansas City
Posts: 56,389
Garage
Re: Transmission Will Not Engage I Any Gear??

Guess I was barking up the wrong tree.
I never associated replacing the steering column with being low on fluid.
Glad you got it working.
Dean is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevelle Tech forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address. Note, you will be sent a confirmation request to this address.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome